Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)        e-mail  

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

Levelezés: (Először orvostudakozó, majd email.) A neveket pontokkal helyettesítettem.

Kedves Doktor Úr,

az én kérdésem nem gyerekekre vonatkozik, hanem rám, és én már 30 éves vagyok. A problémám az, hogy egy megfázás során lettem figyelmes arra, hogy nagyon halkan, de zúg a fülem (ezt napközben nem is hallom, csak este, elalvás előtt, akkor sem erősen, de azért jelen van). Elmentem a fül-orr-gégészetre, mert hiába vártam, hogy elmúljon, azt gondoltam, megfázáskor ez akár még normális is lehet. A doktor úr megállapította, hogy enyhe orrsövényferdülésem van és több dologra allergiás vagyok, és szerinte ez fönntart egy fülkürthurutot, ami a problémám hátterében áll. Kaptam orrsprayt és azt mondta, ha 1 hónap alatt nem jövök rendbe, akkor ir allergiagyógyszert, amit örök életemben szedni kell, mert nem szezonális allergénekre vagyok túlérzékeny, hanem pl. porra, penészspórára. Az orrspray nem segített, viszont nem szerettem volna állandó gyógyszerszedővé válni, ha nem muszáj, ezért elmentem egy magánorvoshoz, aki nagyon alaposan megvizsgált, CT-t is készíttetett és a következőket mondta: az orrsövényferdülésem cseppet sem enyhe, csak azért nem látta az első kollegája, mert eléggé hátul helyezkedik el, ráadásul S-alakban, így mindkét oldalon szűkíti az átjárást - hozzáteszem, én ebből igazán nem érzek semmit, max. néha kiszárad az orrnyálkahártyám, de szerencsére nincsenek visszatérő arcüreggyulladásaim, nem horkolok, stb. A doktor úr szerint emiatt a ferdülés miatt minden légvételnél vákum keletkezik az orromban, ami szép lassan "beszívta" a dobhártyámat, ami most be van húzódva mindkét oldalon, és ezért hallom a zúgást. (Ráadásul az utóbbi időben sokat repültem is, ami szintén olaj volt a tűzre...) Azt javasolta, műttessem meg az orrsövényemet, és akkor a fülem magától helyreáll. Ön szerint az orrsövényferdülésem lehet a ludas? Nem a kollégája szakértelmét vonom kétségbe, csak a beavatkozás, ami szerinte egyedüliként szóba jöhet (az S-alak és a hátsó elhelyezkedés miatt) igen drága, és a TB nem támogatja.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, Dorka

 

Kedves Kérdező!

Nem hinném, hogy az orrsövény okoz ilyen panaszt, de ezt könnyű eldönteni, de nem az interneten át.
Azt sem hinném, hogy allergia okozza.


Üdvözlettel

Timár Tibor

 

Kedves Doktor Úr,

én kértem ma az Ön véleményét egy kissé hosszúra nyúlt kérdésben arról, hogy szükségesnek tartja-e az orrsövényműtétet az S-alakú, hátul elhelyezkedő ferdülésem esetében. Azt írta, hogy ezt interneten keresztül nem igazán lehet megítélni, amivel persze én is tisztában vagyok. Külföldön élek, ezért nem tudok még Önhöz időpontot kérni, de ha otthon leszek, szívesen megmutatnám magam, illetve a CT-met. Remélem nem bánja, hogy e-mailben is megkerestem, biztosan nagyon sokan írnak Önnek. Az eredeti kérdésemből az kimaradt, hogy az orrsövényműtét mellett orrkagyló-kisebbítést is javasoltak, illetve azt mondták, hagyjuk félbe férjemmel a babás próbálkozást, mert "ezzel az orrsövénnyel" akár baja is lehetne a kicsinek, mert nem jutna elég oxigénhez a fejlődés során. Emiatt még inkább elkeseredtem és ezért szántam már rá magam félig-meddig a műtétre. De mint látja, azért még vannak kétségeim... Az, amit Ön kiváltó okként feltételez az esetemben, szintén műtéttel lenne orvosolható?

Nagyon köszönöm előre is, ha válaszol, remélem lesz módom személyesen is találkoznunk.

Szép napot kívánok,

 D
 

 

Kedves ...!

 

Rengeteg marhaságot hallottam már, de ilyet, hogy orrsövényferdülés, orrlégzési nehézség miatt ne próbáljon valaki gyereket vállalni, ilyet még igazán nem.

Meg szeretném kérdezni, hogy ki mondta ezt. Ez itthon történt? Gondolom, hogy igen, esetleg innen keletre. (Nem véletlen a ... dr. volt?)

Orrlégzési probléma nyomáscsökkenést okoz a középfülben, ami tympanometriával kimutatható. Gondolom, hogy volt ilyenje, ha olyan alaposan kivizsgálták.

 

Ha lesz rá alkalom, szívesen megvizsgálom, de addig semmiképp ne halasszák el családi terveiket.

 

Üdvözlettel

 

Dr. Timár Tibor

 

 

Kedves Doktor Úr,

az orvostudakozo.hu-n direkt nem említettem a kollegája nevét, mert ő is válaszol ott, dr. ... ijesztett rám, de nagyon (nemcsak a babatervezéssel, hanem azzal is, hogy ez egy nagyon "durva" orrsövényferdülés, amit csakis az ő tanítványa által - 190.000 Ft-ért... - végzett endoszkópos műtéttel lehet helyrehozni). A CT-n látott kisebb polipokat, amiket szerinte majd egy újabb, szintén endoszkópos műtéttel, szintén az ő tanítványa végezne el, 230.000 körül... Azt mondta, hogy mivel nincs pluszban egy jól szelelő orrom, nem érzem, hogy most rosszul kapok levegőt, pedig így van, szerinte "oxigénhiányos" állapotban van a szervezetem...

Ahol ő rendel, az tulajdonképpen egy lakásból kialakított rendelő, a mellette lévő szobában egy nőgyógyász praktizál. Azt mondta, nem is tudom, hány kismamát küldenek át Hozzá a szomszédból, hogy csináljon velük valamit, mert már a várandósság alatt derül ki, hogy az akadályozott orrlégzésük miatt nincs minden rendben - már nem emlékszem pontosan, hogy milyen példát hozott fel. Engem azzal "biztatott", hogy örüljek, hogy a kéthónapos próbálkozásunk nem járt sikerrel, mert ő "ilyen orrlégzéssel nem menne bele egy terhességbe"...

Endoszkóppal vizsgált meg (szerintem tényleg alaposan) és 3D CT-re küldött, de az Ön által említett nyomásmérésre nem került sor. Az igaz, hogy gyakran megfázom és a nátháim elhúzódnak (a 7 nap minimum), de nem volt arcüreggyuladásom, és a fülem sem szokott fájni. Ezek szerint így látatlanban Ön arra gondol, hogy a fülemben "történt valami" esetleg a sok repülés miatt (úgy 2 éve repülök 4-6 hetente kétszer) amire még rájött az a megfázás, ami a panaszra felhívta a figyelmemet? Ugye azért nincs hatalmas baj?

Köszönöm szépen, hogy így ismeretlenül is foglalkozik velem!

Szép estét, ...

 

Kedves ...!

 

Ez az egész egy nagy hülyeség, és egy nagy disznóság.

Ha befogja az orrát teljesen, akkor sem lesz a szervezete oxigénhiányos állapotban, hanem a száján lesz kénytelen venni a levegőt. A méhben minden normális lesz.

Csak a pénz számít.

A terheseknek egyébként gyakran van rosszabb orrlégzésük, mert lehetnek ödémásak, ezt mindenki tudja. Ettől senkinek a babája nem lett oxigénhiányos.

 

Sajnálom, hogy ilyenek történnek egy orvosi rendelőben, melynek hivatása a betegeken való segítség lenne.

 

Üdv.

 

TT

 

 


olvasói kommentár 

vissza a bloghoz