Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

 

Tisztelt Doktor Úr!

Sokat olvastam mostanában a blogját. Az egyik kérdésemre nem találtam választ, ezért teszem fel itt. Kislányom 2,5 éves, és már vagy 4-szerre kezelik antibiotikummal gennyes mandullagyulladás miatt. Az orvos általában augmentint ad (kivéve legutóbb, akkor cedax-ot), és általában 5-7 napig kellett szedni. Olvastam több helyen is, hogy tüszős mandulagyulladást csak egy fajta baktérium okoz, amelyre van egy egyszerű gyorsteszt is, és ami a lényeg, hogy 3 éves kor alatt szinte soha nem fordul elő. Sok-sok információt szedtem őssze a témában, mikor megelégeltem, hogy legutóbb egy hét kihagyás után újra antibiotikumot írt fel az orvos. Nem adtam be a kislányomnak, beszéltem az orvossal, aki azt mondta, hogy a teszt csak egy baktériumot (streptococcus pyogenes) mutat ki, de a gennyes a mandulát több baktérium is okozhatja. Így torokváladék tenyésztést kértem, melynek a lelete egy hét, igazából mire elkészül, talán felesleges is lesz. Kicsit elkeseredtem, hogy akkor most szakmailag a mi orvosunk két hibás információt is mondott: 1. három éves kor alatt nem fordul elő mandulagyulladás baktériumtól, illetve 2. nem igaz, hogy több baktériumok is kiválthat gennyes mandulagyulladást. A kérdésem, hogy jól látom-e a helyzetet? Olvastam, hogy a László kórházba, ha beutal az orvos, 2 nap alatt elkészül a tenyésztés, és így még időben vagyunk az antibiotikum esetleges adásával is. Ha ez így van, miért nem teszik ezt a házi gyermekorvosok (nyilván budapestieknek ez egyszerűbb)? Én nem vagyok orvos, de tényleg nem értem, ha ezek a dolgok ilyen egyszerűek (még én is pár napos kutatás és olvasás után sokkal többet, és mélyebben tudok a témáról), akkor egy szakember, aki évekig tanulta ezt, és folyamatosan képzi magát, miért nem tudja jól csinálni? Úgy, hogy egy szülőben ne merüljön fel, hogy valami nincs rendben. És ha megkérdezem erről az orvost, az a válasza: anyuka, ne aggódjon, ez a gyerek még nem is volt igazán beteg.
Válaszát köszönettel várom.

Kedves Kérdező!

Tulajdonképp egy hümmögő bólogatás a válasz.
Bizonyára nagyon kedves, jó ember a gyermekorvosuk, én is ezer ilyet ismerek. Tiszta jóindulat, kedvesség, csak sajnos soha nem merül fel benne a gondolat, hogy hátha egy-két dolgot másképp kellene csinálni. De hát mindig így szoktuk, még soha nem halt meg senki. Talán egy vagy kettő. Azt meg úgysem lehet elkerülni. Nekünk így is jó. Sajnos hazánkban ma már nem csak a parlament, a BKV, a MÁV, az ügyészség, a bíróság, a rendőrség, az építőipar, az útjavítás, a televízió, a rádió, az írott sajtó, a színház nem működnek, hanem az egészségügyi ellátás sem. Ez sok-sok nagyrészt kedves ember egyéni teljesítményének az összege. (Persze gonoszok is vannak.)
Konkrétabban: A mandulagyulladás gennyes volta ránézéssel nem állapítható meg. A torokleoltás kétnapos módszer, csak nálunk tart egy hétig (l. fent), mert postán küldözgetjük a mintát meg az eredményt. Így is jó. Egyébként is mindegy, mert az orvos(uk) nem tudja, hogy csak egyfajta baktérium torokfertőzését kell antibiotikummal kezelni, a többire hiába adjuk, ugyanakkor fog meggyógyulni. Ezért nem igaz, hogy valamilyen szempontból ebben a helyzetben kevesebb információt nyújtana a Strepto teszt 5 perc alatt. (Ezt a tesztet 18 (!) éve vásárolom magyarországi nagykerben.) Ha ez a baktérium (Streptococcus pyogenes) okozza a mandulagyulladást (3 év alatt nagyon ritkán), mindenképp 10-napos antibiotikus kezelésre van szükség, mert ez egy olyan kórokozó, amely a rövidebb kezelést könnyen túléli, és új betegséget okoz. Meg rengeteg fajta szövődményt, igaz azt csak ritkán. Olyan torok-, mandulagyulladás nincs, mely 5-7 napos kezelést igényel!

Ezen Ön annyit fog tudni változtatni, mint az RTL Klub színvonalán.
Próbáljon körkérdést intézni a környékbeli gyerekorvosokhoz, és irasson velük tesztet.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

Folytatás


olvasói kommentár 

vissza a bloghoz