Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDőPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FőOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDőPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FőOLDAL/HOME

 

Folytatás innen

Tisztelt Doktor úr!

Köszönöm hümmögő bólogatását a kislányom gennyes mandulagyulladásával kapcsolatos levelemre. Megnyugtatott, hogy egy laikus tudásával is nagyjából jól értelmeztem a dolgokat.
Írta, hogy a mandula gennyes voltát ránézéssel nem lehet megállapítani. Akkor az, hogy tüszős egy mandula, mit jelent? A gennyes ill. tüszős mandula mást takar? Ma egy hétre a váladéklevétel után megérkezett a lelet: pozitív staphylococcus aureus/kevés telep. Mit jelent ez? Nagyon kell aggódnom? Egyáltalán kell erre most majd antibiotikumos kezelés? Ha igen, erre is igaz-e, hogy minimum 10 napig javasolt? Azt olvastam, hogy sok felnőttnek is a torkából kimutatható ez a baktérium, ezenkívül sok komoly betegséggel is összefüggésbe hozták. Okozhat ez a baktérium a tüszős mandulagyulladáshoz hasonló tüneteket? Emellett kérdezném, hogy a váladék levétel ideje alatt épp szedett a kislányom Broncho-Vaxomot, ami nem tudom, hogy befolyásolhatja-e a leletet, olvastam a dobozon, hogy ilyen baktérium is van benne, de nem pontosan értem, hogy milyen formában? Az orvosunk azt mondta, hogy ez nem befolyásolhatja, mert abban csak baktérium részletek vannak, amiket nem lehet tenyészteni, de az immunrendszer felismeri. Legutolsó kérdésem, hogy akkor most jól gondolom, hogy ezáltal bebizonyosodott, hogy nem volt streptococcus pyogenes a kislányom torkában, és jól tettem, hogy nem adtam be az augmentint?
Köszönettel várom válaszát. Egy aggódó anyuka.

Mivel nem volt Streptococcus a torkában, nem kell rá antibiotikum. Ennek ellenére nyilván kapni fog, ha az orvos megtudja. Nem kell beadni. Csak a Strepto-ra kellett volna.
A tüszős mandulagyulladást Strepto okozza, ha nincs jelen, akkor az nem tüszős. Lehet foltos, lepedékes, gennyes...
A Bronchovaxom szerintem egyáltalán semmit nem befolyásol. Baktériumok alkotórészei vannak benne, és vírusbetegségek megelőzését várjuk tőle. :-(


olvasói kommentár 

vissza a bloghoz