Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

Üdvözlöm!!
5 éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Jelenlegi problémánk október környékén kezdődött, akkor "csupán" azzal kerestük fel fül-orr-gégészünket, hogy kisfiam nyaki nyirokcsomói nagyon duzzadtak. Ő is így találta, s - tekintettel arra, hogy szeptember óta már kétszer volt felsőlégúti betegsége, melyekre szedett antibiotikumot - elküldte laborba. A süllyedése 46mm/h, az AST 982U/ml volt. Kapott a kisfiam újra antibiotikumot (egy harmadik fajtát) és torokváladékot vettek tőle, s elküldték tenyésztésre. A múlt héten jött meg az eredmény, Streptococcus pyogenes. A kéthetes labor-kontrollon a süllyedése 17mm/h, az AST 840 U/ml. A fül-orr-gégész javasolta a mielőbbi mandula-műtétet, már azért is, ui. a kisfiamnak az elmúlt 2 évben legalább 5-ször volt skarlátja (azért írom így, mert 5 alkalommal teljesen egyértelmű tünetei voltak, de a nyelvén a hólyagok, vagy a nagyon erős torokfájás többször is jelentekezett.)
A háziorvosunk bizonytalannak tűnik a jó megoldást illetően, hogy valóban szükséges-e a magas AST érték miatt a mandula kivétele, viszont nekem így még nehezebb a döntés.
Remélem a fentiek alapján tud segíteni!
Köszönettel: Tarjányi Klára

Kedves Kérdező!

Az AST-t nem kell műtéttel kezelni, viszont a Streptococcust ki kell irtani a torokból. Ennek módja az antibiotikum megfelelő (minden esetben legalább10 napos, (de néha 20), rendes adagban való adása. Ezt azért írom, mert sokszor kicsi a napi adag és általában nem adják tíz napig. Ez ma az orvosok legnagyobb mulasztása, mely rengeteg fölösleges műtéthez vezet.
Honlapomon erről írok:
www.orr-ful-gegeszet.hu/Streptococcus.htm

Ha személyesen találkoznánk, könnyebb lenne úgy elkerülni a műtétet, hogy Önöknek ne kelljen aggódni, hogy veszélyeztetik a gyermekük egészségét.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor