Középfülgyulladás savós serosus

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem szíves segítségét az alábbiakban:
Sopronban élünk, kisfiam 4 éves lesz áprilisban, gyermekorvosunk arcüreggyulladást, kötőhártya gyulladást, mandulagyulladást, és középfülgyulladást állapított meg. Augmentint kapott a gyerek, miután visszmentünk a mandulagyulladás és középfülgyulladás miatt fül-, orr- gégészetre kaptunk beutalót. A kórházban a vezető főorvos a vizsgálat után a következő diagnózist állapította meg: heveny savós középfülgyulladás, az orrmandulák túltengése. A kezelőlapra a következőket írta: Náthás, láza nincs. Augmentint és Neot kapott. Cerumen ls kitisztítás, vál. leszívás. Mic. Mk dobüregben nyákos váladék. Rhinitis ac. Torok, garat lényeges eltérés nélkül. Veg aden. Javasolt orrcsepp, orrszívás, melegítés. Kontroll. Amennyiben nem javul adenotomia, pc, gromet, SMP.
A gyereknek láza nincs, közérzete jó, füle nem fáj. A kötőhártya gyulladása visszatért, a felírt szemcseppel javul, infralámpázom, barna orrcseppet kapott, és porszívós orrszívóval szívjuk az orrát.
Próbálok interneten tájékozódni, mert úgy gondolom, hogy nem szükséges a gyerek orrmandula műtétje (még sosem volt ilyen betegsége, csak mióta óvódába jár), illetve a fül felszúrását sem szeretném (saját negatív tapasztalatok, és az ismereteim szerint).
Úgy gondoltam felkeresek egy másik szakorvost a városban, illetve az Ön tanácsát kérem, hogy mit tehetnék még a kisfiam egészsége érdekében.
Szükséges-e Ön szerint a mandulaműtét és a fülfelszúrás? Milyen gyógyszer segíthet?

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Eszter

 

 

 

 

 
Válasz 2009. február 12.

Kedves Eszter!
Úgy látszik, Sopronban is úgy megy mint Szegeden és Debrecenben, stb... . Ha el tudnának jönni Pestre (az állatkertbe is), részletesen elmondanám, hogy miért nem az a véleményem, amit a soproni főorvos mondott. Addig is ezt olvassák el: www.fül-orr-gégészet.hu/Savoskozepfulgyulladas.htm
A heveny azt jelenti, hogy rövid ideje fennálló. Ez nem lehet ok semmilyen műtétre.
A veg.aden azt jelenti, hogy orrmandula-nagyobbodás. Ez viszont csak speciális vizsgálattal dönthető el. (www.fül-orr-gégészet.hu/orrmandula.htm)
A felszúrás nem vezet sehová.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor

 

Tisztelt Doktor Úr!

Már a korábbiakban leírtam a problémát, mi vagyunk Sopronból. Savós középfülgyulladás, 4 éves gyermek, mandulagyulladás. Egy hétig lámpáztunk, orrot szívtunk, visszamentünk kontrollra. A szakorvos úr javulást nem állapított meg, ismét orrmandula műtétet, és fülszúrást javasolt. Nem kértem műtét időpontot. Ementünk egy másik szakorvos magánrendelésére, ő már gennyes középfülgyulladást állapított meg, és fülfelszúrást javasolt. Nem egyeztem bele. Állítása szerint ez nem fog meggyógyulni másképp, mivel gennyes. (délelőtt a másik orvos még nem látta gennyesnek, azt mondta nyákos folyadékot lát).
Mit javasol? Teljesen kétségbe vagyok esve. Mindkét orvos azzal ilyesztget, hogy alig hall a gyerek. Valóban nem tud másképp meggyógyulni? Ha magától kifakad a füle az tényleg rosszabb, mint a szúrás?
Várom válaszát!
Tisztelettel:
Eszter

 

 

 

 

 
Válasz  2009. február 18.

Kedves Eszter!
Jellemző történet. Két szakorvos, aki semmiben nem ért egyet, csak abban, hogy mindenképpen operálni kell, különben elkerülhetetlen a katasztrófa.
Én innen nem tudhatom, hogy gennyes-e a füle gyereknek, de akkor alighanem ordítana. 1 hét alatt az idült (krónikus) savós középfülgyulladást semmivel nem lehet meggyógyítani. Aki ilyen határidőt szab, azért teszi, hogy bebizonyosodjon, csak a műtét segít.
(Hívja fel a kismartoni fülészetet, hogy fel kell-e szúrni a gennyes középfülgyulladást. (Bár aligha az.) Náluk nem kell.)
Tudnia kell azt is, hogy a műtéttel nem az az egyetlen baj, hogy műtét, altatás, stb., hanem az is, hogy egyáltalán nincs rá garancia, hogy akkor minden rendbe jön.
Ha eljönnének, el tudnám rendesen mondani, hogy mi a helyzet és hogyan kell rajta segíteni.
Üdvözlettel

dr Timár Tibor

Tisztelt Doktor Úr!

Hálás köszönet Önnek egyrészt az ötletért, voltunk Eisenstadt-ban a kisfiammal. Természetesen nem javasolt sem műtétet, sem fülszúrást. Ez utóbbin meg is rökönyödött. Szerinte vírusos mandulagyulladása van a fiamnak, és fülében lévő nyák ki fog ürülni, amint a gyulladás múlik. Bár azt még nem nagyon értem, hogy ha vírusos a megbetegedés, akkor miért írt fel antibiotikumot. Sajnos ezt nem tudtam megkérdezni tőle saját nyelvi hiányosságaim, meg az állandó gyomorgörcsöm miatt, ami ezt az egész ügyet végigkíséri.
Két hét múlva kell visszamennünk, ha akkor sem javul, akkor váladékból teszet csinál a doktor úr, de remélem addigra meggyógyulunk. A kórházba semmiképpen nem viszem vissza a gyereket. Ez azért borzasztó, amit emberekkel csinálnak, és a főorvos "úr" még demonstrálta is rajtam, az anyukán, benyomva mindkét fülemet az ujjaival (ami fájt), hogy "na látja, így hall a gyereke". Mindezzel engem szeretett volna befolyásolni, hogy milyen nagy segítség az a mandulaműtét, fülfelszúrás, gromet (amiről részletesen nem tájékoztatott, én néztem utána az interneten.)
Szóval itt, aki olvassa ezt a fórumot, csak annyit mondanék, hogy mielőtt döntést hoz, tájékozódjon.
Ja, és másrészt köszönet Önnek Doktor Úr, hogy itt van az Interneten. is.
Tisztelettel:
Eszter

 

2009. február 26.

 

Tisztelt Doktor Úr!

A soproni anyuka vagyok, aki kénytelen volt a szomszéd országba menni segítségért. Csak a teljesség és a tanácstalan anyukák miatt leírom, hogy meggyógyult a kisfiam. Egy majdnem négy éves kisfiú, akinek először savós, majd gennyes középfülgyulladást állapítottak meg a "szakemberek", akik mindenképpen fel akarták szúrni a fülét (mondván hogy onnan másképp nem jön ki a váladék, és halláskárosodása is lehet), illetve az orrmandula kivételét javasolták. Valóban aggódtam én is, hiszen horkolt éjjel a gyerek, nem is kicsit, és volt olyan, hogy nem hallott mindent teljesen jól. Ez két héttel ezelőtt volt. Most nagyon jól hall, gyerekorvos látta a fülét, ami rendben van, és vasárnap óta nem horkol, hamarabb ébred reggel, teljesen jól van, nem taknyos, nem köhög. Mindez műtét és szúrás nélkül. Csak olyan igazi szakemberhez kell menni, aki nem akarja rögtön széttrancsírozni a gyereket, ahogy velem annak idején tették, illetve a férjem félsüket egy fülszúrás okozta sérülés miatt.
Még egyszer köszönet a Doktor Úrnak, további jó munkát kívánok, ha kérdésem lesz, Önhöz fordulok.
Tisztelettel:
Eszter