Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

Tisztelt Doktor Úr!

4 éves kislányomnál heveny savós középfülgyulladást állapítottak meg azután hogy gyakori megfázásait január úta gyakran kisérte fülfájás.
Mai vizsgálati leletén a következő áll: Mko-n behúzott, rózsaszines membrán. Disztorziós otoakusztikus emissio egyik oldalon sem detektálható. Mko-n lapos tympanogram.

Erre ceclor forte nevű antibiotikumos kezelést irtak elő neki, illetve Garasone nevű fülcseppet (a lelet szerint orrba cseppentve)
Kérdésem a következő: szabad a fennt említett fülcseppet orron át adni?

Segítségét előre is köszönöm


Tisztelettel


Katonáné G. Krisztina

 

 
Kedves Katonáné!
(A Garasonet szabad az orrba cseppenteni, bajt nem okoz. A lényeg viszont nem ez.)
Az antibiotikum (Ceclor) adásának nincs létjogosultsága. A heveny savós középfülgyulladás esetén nem baktérium okozza a betegséget, ezért antibiotikum adása indokolatlan. Ilyen esetben értelmetlen az említett műszeres vizsgálatokat elvégezni, mert ezek semmilyen plusz információval nem szolgálnak.
Ha a diagnózist félreértette volna, és nem heveny, hanem idült (krónikus) savós középfülgyulladás áll fenn, akkor sincs szükség antibiotikumra, mert ettől változás ez esetben sem várható.
Ha a következő vizsgálatnál hasonló képet találnak, akkor idült állapotról lehet szó. Ilyenkor orrmandulaműtétet szoktak felajánlani, de ez általában elkerülhető.

Üdvözlettel

dr Timár Tibor
 
Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Azt irta, hogy az orrmandulaműtét elkerülhető ebben az esetben is. Azt szeretném tudni, hogy milyen más gyógymódja lehet a heveny savós középfülgyulladásnak. Ameddig csak lehet szeretnénk elkerülni a mandulaműtétet,főleg most, hogy lányomnak kistesója született. Így is elég nehéz neki, nem szeretnénk még egy műtéttel is tetézni.

Viszont azt már mi is észrevettük, hogy kevésbé hall, mint mielőtt a fülfájások elkezdődtek nála. Nem okozhat maradandó halláskárosodást nála ez a probléma?


Segíségét előre is köszönöm


TisztelettelKatonáné G. Krisztina

 
 
 

 
Kedves Katonáné!

Maradandó hallássérülést ez nem okozhat, de ha nem foglalkoznak vele, később esetleg tényleg szükség lehet valamilyen műtétre.
Ez a betegség nem heveny (akut), ha hosszabb ideje észreveszik, hogy nem jól hall. Krónikus (idült.)
A fül közvetlenül nem gyógyítható, antibiotikum vagy felszúrás a problémát soha nem szünteti meg. A probléma a fülkürt működésével van, amelyen keresztül a levegőnek pótlódnia kell a középfülben, más szóval a dobüregben. (A dobhártya mögött.) Mivel a fülkürtön át nem pótlódik a középfülben mindig lassan felszívódó levegő, ott alacsonyabb a nyomás mint kívül. (Ettől van a dobhártya beljebb a normálisnál: behúzódott dobhártya.) Ez hasonló állapot, mint a repülővel való leszálláskor, ha valaki náthás. Ha ez sokáig fennáll, (savós) folyadék keletkezik a középfülben, és ott is marad, míg a fülkürtön nem kezd el újra jönni buborékonként a levegő.
Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a fülkürt működését helyreállítjuk. Ezt meg úgy, hogy megszüntetjük a környék gyulladásos folyamatait (orrmelléküregek), illetve esetleg, ha minden kötél szakad, kivesszük az orrmandulát. (Utóbbira a betegeim közül évek óta senkinek nem volt szüksége.) A konkrét teendők leírása meghaladja egy email tanácsadás kereteit.
Üdvözlettel

dr Timár Tibor