Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

Tisztelt dr. Timár Tibor!

A két éves kisfiam egyik éjjel belázasodott, majd reggel elvittem a körzeti orvoshoz.Azt mondta, hogy egy kicsit piros a torka és írt fel antibiotikumot(Sumetrolim) és lázkúpot.Másnap a hűtőfürdő és kúp ellenére mentőt kellett hívnunk, mert lázgörcsöt kapott.A kórházban vérvétel után másik antibiotikumot adtak(Zinnat szirup) és folyamatosan csillapítottuk a lázát. De kontroll vérképe még rosszabb lett két nap múlva mint amikor bekerültünk.A fül-, orr-gégészeten megállapították,hogy bakterium okozta tüszős mandulagyulladása van.6 napig injekcióban kapta a Zinnat-ot,majd aztán még 5 napig szirup formájában plusz még ACC-t is a hörghurutjára.Most már jobban van.
Azt szeretném megkérdezni,hogy számíthatok-e szövődményre, illetve hogyan ellenőrizhetem le,hogy fenáll-e szövődmény veszélye(Amiket olvastam interneten: rheumás láz, szívizom-, szívburokgyulladás, akut vesegyulladás )?

Ki lehet valahogyan védeni a tüszős mandulagyulladást?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Szitásné Ildikó

Kedves Kérdező!
 
Kicsit piros torokra nem kell antibiotikum. Ha mégis kell, soha nem Sumetrolim.   
Két éves korban nagyon-nagyon ritka a tüszős mandulagyulladás. Ez csak akkor biztos, hogy így volt, ha volt leoltás, és kimutatta a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot, vagy ha a véreredményben nagyon magas volt az AST (ASO). Ha ezek nem történtek meg, akkor sokkal valószínűbb, hogy vírusfertőzése volt a kicsinek, mert ránézésre a pontos diagnózis nem állítható fel.
Ha esetleg mégis tüszős volt a mandula, akkor a 11 napos kezelésnek eredményesnek kellett lennie, hacsak nem kapott nagyon kevés szirupot.
Ha a közeljövőben újra lázas betegség lenne, hasznos lenne csinálni egy gyorstesztet vagy egy leoltás a torokból, mely kimutatná, ha nem gyógyult volna meg az előző betegség.
Ha ilyen nem lesz, nem kell izgulni szövődmények miatt.
 
Üdvözlettel
 
dr Timár Tibor